Kostråd & tips

Mat och träning kan vara det sista man orkar tänka på, när man har cancer. Men bra mat och lättare motion har visat sig hjälpa många med lungcancer att behålla sin livskvalitet. Det viktiga är att känna efter vad kroppen klarar och vad just du mår bra av.

Ät mat som du mår bra av

Det finns ingen speciell ”cancerdiet” som rekommenderas när du redan har cancer, även om vissa påstår det. Att äta hälsosamt är förstås det bästa man kan göra för att stärka sitt immunsystem, oavsett om man har cancer eller inte. En bra diet kan hjälpa din kropp att bekämpa infektioner och virus. Det kan hända att du blir sjuk oftare när du har cancer, eftersom stress och vissa cancerbehandlingar kan försvaga ditt immunsystem.

Att ha cancer är svårt nog utan att man ska behöva oroa sig för mycket över vad man äter. Saker som kan anses onyttiga – som choklad och chips – är ofta en källa till glädje och välmående. Gör bara det som får dig att må bra! Om du vill förändra din diet, be din doktor eller sköterska hänvisa dig till en dietist som kan hjälpa dig att göra positiva förändringar i lugn takt. Dietisten kan också hjälpa dig med hur du ska äta bra om du har problem med illamående, diarré eller andra biverkningar under, eller efter din cancerbehandling.

Lätt motion är bra för dig

Träning kan också bidra till att reducera stress, förbättra sömnen och minska smärta. För träning gäller samma råd som för allt annat: Gör det som är rätt just för dig, det som får dig att må bra. Du behöver inte begränsa dig till enkla stretchövningar, kanske mår du toppen av att dansa! Men lyssna alltid till din kropp och var noga med att inte överskrida dina gränser så att det gör ont. Du kommer troligen att bli uttröttad snabbare än tidigare.

Normal till måttlig träning har visat sig hjälpa både fysiskt och psykiskt. Bara att ta en promenad i tio minuter varje dag kan lindra symtomen av cancern, som trötthet och dålig aptit.

Att ha cancer är svårt nog utan att man ska behöva oroa sig för mycket över vad man äter.

Saker som kan anses onyttiga – som choklad och chips – är ofta en källa till glädje och välmående. Gör bara det som får dig att må bra! Om du vill förändra din diet, be din doktor eller sköterska hänvisa dig till en dietist som kan hjälpa dig att göra positiva förändringar i lugn takt. Dietisten kan också hjälpa dig med hur du ska äta bra om du har problem med illamående, diarré eller andra biverkningar under, eller efter din cancerbehandling.

Du lämnar nu denna site

Klicka Fortsätt för att gå vidare, annars klicka på krysset.

Ångra Fortsätt